Couscouspilav van geroosterde bloemkool en pijnboompitten

Dit is een recept van chefkok Alexander Gershberg. Hij heeft meerdere kookboeken uitgebracht, waarvan recent zijn nieuwe kookboek PLANTAARDIG. Het is een unieke culinaire gids voor een rijk, smakelijk en volwaardig plantaardig eetpatroon. Ontdek hoe je heerlijk en eenvoudig kunt koken op basis van granen, bonen, wortelgroenten, groene groenten, zeegroenten en leer hoe je zelf groenten kunt fermenteren. Deze couscouspilav uit zijn boek is een supermakkelijk en zeer smakelijk gerecht waar je zo een snelle lunch of avondmaaltijd mee op tafel zet. Met zoveel heerlijks in een gerecht kan er weinig misgaan! Bekijk en bestel het kookboek op zijn website: https://alexandergershberg.com/cook-book/

Couscouspilav van geroosterde bloemkool en pijnboompitten

Serving Size:
4 personen
Time:
30 – 60 minuten
Difficulty:
Makkelijk

Ingredients

  • 250 gr couscous
  • zeezout
  • zwarte peper
  • olijfolie
  • 30 gr pijnboompitten
  • 1 courgette, in 1 cm dikke halve maan plakken
  • 1 bos peterselie (70 gr), grof gehakt
  • 1 bloemkool, in roosjes
  • 150 gr mais (uit blik), uitgelekt
  • 100 gr zwarte olijven, grof gehakt
  • 1 eetl citroensap
  • sumak, ter garnering

Directions

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Leg de bloemkool op een bakplaat, besprenkel met de olijfolie, en bestrooi met zeezout en een flinke hoeveelheid peper. Rooster 30 — 45 minuten in de oven, totdat alles goed gaar is en knapperige bruine randen heeft.
  3. Breng 350 ml water in een pan aan de kook. Doe de couscous, ¼ theelepel zeezout, een flinke hoeveelheid peper en 1 eetlepel olijfolie in een saladeschaal en roer door. Giet het kokende water in de schaal. Het water moet net iets boven de couscous uit komen. Dek de schaal af met een bord of een deksel, zodat de stoom van het water de couscous laat garen. Laat de couscous ongeveer 10 minuten rusten. Haal de deksel van de schaal en roer het geheel lichtjes om met een vork.
  4. Verhit de pijnboompitten in een steel- of koekenpan op middelhoog vuur. Rooster ze onder voortdurend roeren ongeveer 2 minuten. Indien nodig kan je het vuur verlagen of de pan optillen van het vuur om aanbranden te voorkomen. Haal de pijnboompitten direct uit de pan als ze goudbruin zijn, zodat ze niet verder kunnen roosteren en doe ze in een schaaltje.
  5. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan of steelpan op middelhoog vuur. Doe de courgette en de peterselie in de pan en bak 1 — 2 minuten op hoog vuur. Voeg het ¼ theelepel zeezout en een flinke hoeveelheid peper toe. De courgette moet glanzend worden, maar nog wel knapperig blijven.
  6. Voeg de bloemkool, pijnboompitten, courgette, mais, zwarte olijven en het citroensap toe aan de saladeschaal met couscous. Besprenkel met wat sumak en aanvallen maar.